Vier scenario's




Kan in het Duitse gedeelte van de Oder-Randowdelta ecotoerisme naar de eland plaatsvinden? Om deze vraag te beantwoorden moet er rekening gehouden worden met vele aspecten. Allereerst is het belangrijk dat het Duitse gedeelte van de Oder-Randowdelta überhaubt geschikt is voor de eland om te overleven. Uit het literatuuronderzoek en de analyse op de informatiepagina is gebleken dat dit inderdaad het geval is. Dat is erg positief, maar niet het enige waar rekening mee gehouden moet worden. Het uiteindelijke doel is namelijk het ecotoerisme naar de eland. Er moet dus ook voldoende bebouwing aanwezig zijn. De toeristen moeten namelijk voldoende faciliteiten hebben om te kunnen overnachten, te eten en zich te kunnen opfrissen. Ook moeten de regio's een goede verbinding hebben zodat de toeristen makkelijk op bezoek kunnen.




Aan de hand van criteria zijn er vier scenario's opgesteld voor mogelijke gebieden waar ecotoerisme naar de eland plaats kan vinden in het Duitse gedeelte van de Oder-Randowdelta. De volgende criteria zijn opgesteld:


  • Potentieel habitat
  • Geschiktheid voor lokaal toerisme
  • Geschiktheid naar nationaal toerisme

  • De potentiële habitat is opgesteld aan de hand van de beschikbaarheid van voldoende voedsel, beschutting en water. De geschiktheid naar toerisme is opgesteld aan de hand van voldoende bebouwing en een goede verbinding. Het verschil tussen lokaal toerisme en nationaal toerisme zit dan ook in de schaal.


    De volgende vier scenario's zijn opgesteld:


    Criteria Potentieel habitat van de eland Geschiktheid lokaal toerisme Geschiktheid nationaal toerisme
    Scenario 1 50% 25% 25%
    Scenario 2 50% 40% 10%
    Scenario 3 50% 10% 40%
    Scenario 4 33% 33% 33%

    Doordat het ecotoerisme naar de eland pas kan plaatsvinden wanneer de eland er daadwerkelijk kan overleven is in maar liefs drie van de vier scenario's ervoor gekozen om de criteria van de potentiële habitat het belangrijkste te maken met 50%. Verder wordt er dus vooral gevarieerd tussen het lokale en nationale toerisme.


    Op de kaart bovenaan de pagina kunnen de verschillende scenario's worden aangeklikt. Ook op deze kaart kan ingezoomd en gesleept worden naar het gewenste gebied. De kaartlagen kunnen individueel en gezamenlijk aan- en uitgezet worden.


    Natura 2000




    Ook is er tijdens het onderzoek naar mogelijke gebieden waar ecotoerisme naar de eland plaats kan vinden rekening gehouden met Natura 2000 gebieden. Dit zijn beschermde natuurgebieden waar vrijwel geen aanpassingen mogen worden gedaan. Ook mag er in deze gebieden geen focus worden gelegd op wat voor toerisme dan ook, omdat dit risico's met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan vervuiling of verpletting van plantensoorten door de vele wandelaars. Het is dus belangrijk dat er geen focus wordt gelegd op Natura 2000 gebieden, deze worden dan ook niet meegenomen in het eindresultaat. Er is een kaartlaag toegevoegd aan de kaart, die aangeklikt kan worden, met de Natura 2000 gebieden in het onderzoeksgebied.



    Adviesgebieden





    Uiteindelijk worden alle analyses en criteria samengevoegd tot één kaartlaag: de ideale advies gebebieden voor ecotoerisme naar de eland in het Duitse gedeelte van de Oder-Randowdelta. In deze kaartlaag wordt dus rekening gehouden met:


  • De vier verschillende scenario's met dus onder andere potentieel habitat van de eland, bebouwing en verbindingen.
  • Natura 2000 gebieden, dit zijn gebieden die niet meegenomen worden.
  • De overlap van de vier verschillende scenario's, dit is een kaartlaag met de vier scenario's over elkaar heen, hoe meer lagen overlappen des te geschikter het gebied is voor ecotoerisme naar de eland.




  • Ten slotte komt het voor nu neer op drie regio's in het Duitse gedeelte van de Oder-Randowdelta waar ecotoerisme naar de eland optimaal kan plaatsvinden. Deze drie regio's zijn te zien op de kaart bovenaan de pagina. Het advies is dan ook om te focussen op deze drie regio's.


    De drie gebieden zijn geschikt voor zowel het lokale als het nationale toerisme, uit het onderzoek blijkt dat dit erg belangrijk is. Duitsland kijkt namelijk al enige jaren met jaloerse ogen naar de stroom toeristen die Polen wel weet aan te trekken en Duitsland niet. Het is dan ook goed om te kijken waarom het Polen wel lukt. Zoals terug te lezen is op de informatiepagina is het eerste grote verschil tussen het toerisme in het Duitse en Poolse gebied van de Oder-Randowdelta de schaalgrootte van de toeristische attracties. In Duitsland is het toerisme vooral gericht op mensen uit de omgeving, terwijl het toerisme in Polen juist meer gericht is op mensen die er naartoe komen voor meerdere dagen als vakantie. Aan de hand van deze informatie wordt het duidelijk dat er gekozen moet worden voor gebieden die geschikt zijn voor lokale en nationale toerisme.




    Het tweede grote verschil zijn de verschillen in de natuur. Sommige dieren komen alleen in Polen voor waardoor veel ecotoeristen ervoor kiezen om Polen te bezoeken in plaats van Duitsland. De komst van de eland in Duitsland zal dit tegen kunnen gaan.


    Het introduceren van de eland zal de eerste en belangrijkste stap zijn in het stimuleren van het ecotoerisme naar de eland. De gebieden zijn geselecteerd doordat de eland hier kan overleven, dus het introduceren moet zonder al te veel problemen kunnen. Ook zijn de gebieden goed bereikbaar en zijn er voldoende faciliteiten, daarom zal met de juiste promotie de gebieden zeker aantrekkelijk zijn voor ecotoerisme. Al met al zal de komst van de eland ecotoerisme stimuleren en het oostelijke deel van Duitsland een boost geven!





    Advies soort toerisme




    Uit het onderzoek is gebleken dat de eland goed gehouden kan worden in openbare natuurgebieden. Wel vraagt dit om goede kennis over de eland van de beheerder. Begrip en handigheid zijn zeer belangrijk, omdat elanden nogal eenkennig kunnen zijn en zelfs op momenten riskant tot gevaarlijk gedrag kunnen tonen jegens de mens. Al met al blijven het wilde dieren die voor andere zoogdiersoorten geen bijzonder ontzag tonen. Bij het houden van elanden binnen een openbaar natuurgebied is het dus altijd raadzaam om voorzichtig te zijn. Hoewel elanden dus knorrig en eenkennig kunnen zijn, is het niet nodig om uit angst af te zien van de komst van elanden. De meeste elanden zijn namelijk redelijk tam en komen zelfs uit een emmer brokken eten bij beheerders van het natuurgebied.


    De manieren voor ecotoerisme kan in meerdere opzichten bekeken worden. Het is belangrijk om een keuze te maken in hoe het toerisme plaats gaat vinden: zullen er tours in groepen worden georganiseerd of mag men individueel rondlopen. Gezien de bovenstaande informatie kan in het geval van ecotoerisme naar de eland voor beide opties gekozen worden, mits er in het gebied ook voldoende informatie aanwezig is voor de toeristen die ervoor kiezen om zelf op pad te gaan.


    Door beide soorten toerisme aan te bieden krijgen toeristen de kans om te kiezen. Ieder heeft zijn eigen voorkeur en door beide aan te bieden zullen meer mensen de neiging krijgen om naar het Duitse gebied van de Oder-Randowdelta te trekken om de eland te spotten.


    Als laatste kan er gekeken worden of elanden tijdens de vrijlating in de nieuwe gebieden gechipt kunnen worden, zodat zij altijd terug te vinden zijn en tours de garantie kunnen bieden aan de toeristen dat zij hoe dan ook een eland gaan spotten. Dit kan een optie zijn, maar hier moet erg voorzichtig mee omgegaan worden. Begeleiders moeten goed aanvoelen of het veilig is om de elanden te bezoeken, met de juiste kennis is het dus zeker mogelijk om chips te plaatsen. Let wel op, belofte maakt schuld, dus om hier echt reclame mee te maken blijft lastig. Ook moet van tevoren goed afgesproken worden wanneer nieuwe, jonge elanden gechipt gaan worden. Elke situatie moet immers veilig zijn voor zowel de beheerders als de elanden.